Επίσκεψη στη Σπάρτη και τον Μυστρά στις 28.5.2023

Μια ακόμα εκδρομή, τη  δεύτερη για φέτος, πραγματοποίησε  ο Σύλλογος μας στον φοβερό Καστρότοπο του  Μυστρά για τα παιδιά της Ε’  τάξης του σχολείου μας. 

Ξεναγός  ήταν, για άλλη μια φορά, η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Νίκη Γρηγορίου, που αποδέχτηκε πρόσκληση του Συλλόγου και μας τίμησε όλους με την παρουσία της. Πολύτιμοι συνεργάτες της ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκδρομή, οι οποίοι απήγγειλαν λογοτεχνικά κείμενα του Ν. Καζαντζάκη, του Φώτη Κόντογλου και δημοτικά τραγούδια που αναφέρονταν στα αξιοθέατα που βλέπαμε και στα σχετικά γεγονότα.   

Μικροί και  μεγάλοι ξεκινήσαμε πολύ πρωί με  προορισμό τη Σπάρτη, για να  βρεθούμε  στις πλαγιές του Ταΰγετου, σε μια από τις σπουδαιότερες τοποθεσίες σε όλη την Πελοπόννησο και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στην Οικία Ψηφιδωτών! Εκεί στεγάζονται δύο από το πρώτα ψηφιδωτά δάπεδα που ήρθαν στο φως στην νεοϊδρυθείσα στα τέλη του 19ου αι.  πόλη της Σπάρτης.

Πηγαίνοντας στον Μυστρά και προτού να φτάσουμε  στην αρχαιολογική περιοχή, είχαμε ήδη μαγευτεί από το τοπίο! 

Ξεκινώντας  την ανάβαση στην καστροπολιτεία, επισκεφτήκαμε τον ναό της Μητρόπολης ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο και αποτελεί τον πιο όμορφο ναό του Μυστρά. Βρεθήκαμε εκεί  που στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’, ο τελευταίος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου.

Στον ανοικτό μουσειακό χώρο θαυμάσαμε τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τις πάμπολλες βυζαντινές εκκλησίες να αφηγούνται την ιστορία μιας πολιτείας που γνώρισε σπουδαία ακμή.  

Επισκεφτήκαμε τον ναό της Παναγίας Οδηγήτριας που αποτελεί το νέο καθολικό της μονής Βροντοχίου στην κάτω πόλη του Μυστρά.

Ακολουθώντας το μονοπάτι προς την Άνω Πόλη στα Παλάτια των Παλαιολόγων, μέσα σε ερείπια κτισμάτων και τειχών η αίσθηση είναι μοναδική, η ησυχία απόλυτη και η θέα ονειρική. Τα παιδιά αφέθηκαν στην μαγεία της φύσης και στα λόγια της αγαπημένης μας ξεναγού .

Στη συνέχεια φτάσαμε στο μοναστήρι της Παντάνασσας που είναι το μοναδικό μοναστήρι στον αρχαιολογικό αυτόν χώρο το οποίο εξακολουθεί να κατοικείται μόνιμα, όπου μικροί και μεγάλοι δροσιστήκαμε από την πηγή του. Η θέα προς στην κοιλάδα του Ευρώτα ήταν απλώς… συγκλονιστική.

Στο μικρό μουσείο του Μυστρά είδαμε τα εκθέματα από την αρχαιότητααλλά και εκθέματα ενταφιασμού καθώς η Αγία Σοφία ήταν το κοιμητήριο της εποχής.

Το περιπλάνηση  στα βυζαντινά καλντερίμια και οι επισκέψεις στις ιστορικές εκκλησίες έκαναν την απόδραση μας στην περιοχή όχι μόνο ελκυστική, αλλά και αξέχαστη.

Τελευταία μας επίσκεψη ήταν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού λαδιού. Εκεί οι μαθητές είδαν μέσα από τα εκθέματα τη μακραίωνη ιστορία των δυο αγαθών (της ελιάς και του λαδιού) αλλά και μεγάλες κινούμενες μακέτες, που τα βοήθησαν να αντιληφθούν τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής του λαδιού.

Μοναδικό αγκάθι σε αυτήν την καθόλα υπέροχη μέρα ήταν η σκέψη ότι αυτή η εκδρομή θα αποτελέσει “κύκνειο άσμα” σε μία σειρά από εκδρομές που οργανώσαμε με την πολύτιμη συνεισφορά της κας Γρηγορίου.  

Θα θέλαμε να ευχηθούμε στη Διευθύντρια της καρδιάς μας (όπως αναφωνήσαν όλοι εκείνη τη μέρα) κα Νίκη Γρηγορίου καλή αρχή στο νέο της ξεκίνημα. Ένα μεγάλο Ευχαριστώ για τις στιγμές που χάρισε στα παιδιά και τους γονείς, σε όλες αυτές τις 4 συνολικά εκδρομές που μας συνόδευσε και μας χάρισε απλόχερα τις γνώσεις της αφήνοντας πίσω το στίγμα της και μια παρακαταθήκη για τον επόμενο Δάσκαλο. 

Η ξενάγησή της μας μάγεψε και πραγματικά ο μοναδικός της τρόπος  έκανε αυτό το “ταξίδι στην ιστορία της Σπάρτης και του Μυστρά” μια από τις καλύτερες ξεναγήσεις που βιώσαμε μαζί της!. 

Με εκτίμηση. 

το ΔΣ του Συλλόγου